Ohjeita kotiutumiseen

Tulo perheeseen on suuri muutos sekä koiralle, että perheelle ja haluamme yhdistyksenä auttaa kaikessa mahdollisessa. Toivomme, että adoptoijat ovat oma-aloitteisia ja pitävät yhteyttä kertoen koiran voinnista, arjen kulusta ja ennen kaikkea mahdollisista ongelmista.

Lentokenttäohjeet

Koirien saapuessa lentokentälle on aina paikalla yhdistyksen edustaja, joka ottaa koirat vastaan ja käy omistajan kanssa läpi adoptiosopimukset sekä tarkastaa koiran papereineen. Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi tarvittaessa. Yhdistyksen edustajalta voi kysyä mahdollisia kysymyksiä. Yhdistyksen edustaja huolehtii koiraboksin palautuksesta tarhalle eli siitä ei adoptoijan tarvitse huolehtia.

Mitä tarvitset mukaan;

– hihna (ei flexiä)

– kaulapanta tai valjaat

– talviaikana takki/loimi tai vastaava

– vesikuppi ja vettä

– koiran makupaloja

– kosteuspyyhkeitä/puhdistusliinoja

Kotiutuminen

Koiran tulo perheeseen on suuri muutos sekä koiralle, että perheelle eli koiralle tulee antaa aikaa tutustua uuteen kotiin ja perheenjäseniin. Lentomatka ja uusi ympäristö on koiralle todella iso stressi ja koirat voivat reagoida siihen eri tavoin. Osa voi olla todella rauhallisia ja vain nukkua, kun taas osa voi olla ylikierroksilla. Koira ei ensimmäisinä päivinä ole täysin oma itsensä stressistä johtuen, joten tästäkin syystä on tärkeä antaa aikaa tutustua uuteen elämään ja kotiin rauhassa. Osa koirista sopeutuu uuteen kotiin jo parissa päivässä, kun taas osalla voi mennä pitkiäkin aikoja, koiran persoona vaikuttaa tähän paljon eli kärsivällisyyttä tarvitaan.

Arkielämä

Kaikki tarhalta tulevat koirat eivät välttämättä koskaan ole olleet kotioloissa; osa koirista on tullut tarhalle jo pentuina ja Espanjassa on myös hyvin tavallista pitää koiria ulkokoirina. Monet itselle arkipäiväiset ja normaalit asiat, kuten imurointi, laatikoiden/kaappien avaaminen ja sulkeminen, tv, peilit jne. voivat olla koiralle todella pelottavia alkuunsa. Koira tottuu näihin

arkipäiväisiin asioihin ajan kanssa eli näistä ei tarvitse olla huolissaan. Koirilta ei voi olettaa tai odottaa sisäsiisteyttä, joten matot ym. kannattaa kerätä lattioilta pois. Joissain tapauksissa sisäsiisteysharjoitukset tulee aloittaa samoin kuin pennun kanssa eli useita ulkoilukäyntejä tiheään tahtiin ja tarvittaessa sanomalehtiä sisälle. Varsinkin lumisena aikana koirilla voi ilmetä ongelmia tehdä tarpeitaan ulos, koska pohja on heille täysin vieras. Myös muuton ja matkan aiheuttama stressi voi saada osan koirista pidättämään asioiden tekoa jopa vuorokaudeksi. Tästä ei kannata huolestua, vaan normaaliin tapaan käyttää koiraa ulkona ja antaa aikaa haistella muiden koirien merkkauksia. Jos tarpeiden teossa ulos on ongelmia, suosittelen ottamaan herkkuja mukaan lenkille ja palkitsemaan koiran aina asioiden teon jälkeen.

Yksinolo

Yksinoloharjoitukset on hyvä aloittaa pikkuhiljaa, jotta vältytään mahdolliselta eroahdistukselta ja asunnon tuhoilta. Harjoitukset voi aloittaa esimerkiksi poistumalla itse ulko-oven toiselle puolelle vain hetkellisesti ja kuuntelemalla kuuluuko sisältä ääniä. Poissaolon aikaa voi pidentää vähitellen, kun katsoo, että koira on pärjännyt hyvin yksinolosta. Mikäli on mahdollista, voi asuntoa esimerkiksi rajata koiraportilla, mutta koiran häkitystä emme hyväksy ja muistutan sen olevan kiellettyä myös lainsäädännössä. Rajatussa tilassa monet koirista pysyvät rauhallisempina kuin koko asunnossa. Mahdollisia merkkejä eroahdistuksesta on vinkuminen/haukkuminen, tavaroiden tai asunnon ylipäätään tuhoaminen, tarpeiden teko sisälle (Huom! Voi olla myös merkki, että sisäsiisteys ei olekaan vielä opittu täysin) tai koiran rauhattomuus kun tulet takaisin kotiin. Mikäli yksinolon kanssa ilmenee ongelmia, älä epäröi ottaa yhteyttä yhdistykseen, autamme mielellämme. Suosittelemme jättämään koiralle esimerkiksi kestävän ja turvallisen lelun, jossa ei ole tukehtumisvaaraa, ajanvietteeksi yksinolon ajaksi.

Lapset

Jos perheessä on lapsia, on heille hyvä etukäteen kertoa, ettei koiran luo voi rynnätä, ei tehdä äkkinäisiä liikkeitä tai ääniä koiran lähettyvillä tai lähestyä muutenkaan yhtäkkisesti. Koiran tulee saada tutustua lapsiin omaa tahtiaan, ei pakottamalla, jotta kokemuksesta saadaan hyvä molemmille osapuolille. Koiraa ei saa alkaa väkisin nostelemaan tai halailemaan, koska koirat eivät tarhalla ole tällaiseen tottuneet. Alkuaikoina lasten ei saa antaa ulkoiluttaa koiraa, jotta koira ei karkaa ja ei pääse syntymään yllättäviä tilanteita. Mahdollisuuksien mukaan tulee myös välttää ensimmäisinä päivinä jättämästä lasta yksin koiran kanssa, varsinkin mikäli kotona on muitakin eläimiä tai kyseessä on ensimmäinen koira lapsen aikana.

Perheen muut eläimet

Mikäli kotona on toisia koiria, on hyvä tutustuttaa koirat ulkona toisiinsa. Jos kotona on jo monta koiraa, on hyvä tehdä tutustutus ensimmäisellä kerralla yksitellen. Tutustutus on hyvä tehdä ympäristössä, joka perheen aiemmalle koiralle tutuimmasta päästä, jotta hän ei koe tarvetta puolustaa reviiriään. Tutustumistilanteessa suositellaan ainakin kahden aikuisen läsnäoloa, jolloin toinen pitää toista koiraa ja toinen toista. Lenkittäminen näin on hyvä keino antaa koirien tutustua toisiinsa. Mikäli tunnet oman koirasi tai uuden koiran epävarmaksi, voi tutustuttamisessa käyttää kuonokoppia. Kotoa tulee kerätä pois luut, lelut ja muut resurssit, joita koirat voivat omia ja suojella. Näin vältytään turhilta konflikteilta. Leluja voi koirille alkaa

antamaan valvotusti, jotta kukaan ei koe tarvetta puolustaa omaa leluaan toiselta/toisilta. Tästä johtuen on myös suositeltavaa ruokkia koirat aluksi eri puolilla huonetta ja ruoka-agressiivisten kohdalla jopa eri huoneissa mahdollisuuksien mukaan. Emme suosittele jättämään uutta koiraa keskenään aiempien koirien kanssa ensimmäisten viikkojen aikana, jos perheen ihmiset eivät ole paikalla. Keskenään jättäminen tulisi aloittaa pikkuhiljaa harjoitellen, aivan kuten yksinolo ylipäätään.

Pesu

Koira kannattaa pestä heti Suomeen saapumisen jälkeen, shampooksi erittäin hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Hexocil, joka sisältää koiran ihoa rauhoittavia ainesosia ja on hyvin hellävarainen. Pesun yhteydessä kannattaa tarkistaa, tarvitseeko koiran kynnet leikkausta. Mikäli koiran iho ja karva on hyvässä kunnossa, ei ole tarvetta säännöllisille pesuille. Koiran ihoa kylmyydeltä ja kuumuudelta suojaa parhaiten karvan oma rasvoittuminen, josta johtuen liiallista pesemistä tulee välttää. Kurakeleillä riittää koiran huuhtelu kuraisilta alueilta haalealla vedellä. Varpaiden ja anturoiden välit tulee muistaa kuivata erittäin huolellisesti, jottei kosteus jää niihin muhimaan.

Loishäätö

Tarhalla annettava madotus ei aina riitä ja koirat on hyvä madottaa uudelleen, kun ne saapuvat Suomeen. Suosittelemme madottamaan koiran Suomeen tulosta kahden viikon kuluttua Axilur-nimisellä matolääkkellä, kolmen päivän kuurilla. Axilur tappaa mahdollisen giardialoisen tehokkaasti. Giardiaa esiintyy myös Suomessa. Koira on saanut ekinokokkilääkityksen tarhalta lähtiessään, mutta senkin voi uusia vielä kaksi viikkoa Axilur –kuurin päättymisestä. Mikäli perheessä on muita koiria, tulisi myös heidät madottaa samanaikaisesti. Koiralle on annettu tarhalla Bravecto –ulkoloishäätö, jonka vaikutus kestää 3kk. Bravecto tehoaa kirppuihin, puutiaisiin ja koiranpuutiaisiin ja sitä voidaan käyttää myös osana kirppuallergian hoitoa.

Yleisesti

Koira kannattaa saapuessaan tarkastaa huolellisesti, sillä monilla koirilla voi ilmetä silmä- ja korvatulehduksia tai yskää. Koirien hampaat voivat olla myös huonossa kunnossa, koska tarhalla ei ole mahdollisuuksia hammashuoltoja tehdä koirille. Hampaiden tarkastusta kannattaa kuitenkin odottaa siihen, että koira on kotiutunut rauhassa. Tarhalla käytetään kastraatiossa ja sterilioinnissa itsestään sulavia tikkejä, mutta nämä kannattaa tarkastaa ja mikäli on jäänyt sulamattomia tikkejä, tulee ne poistattaa eläinlääkärillä.

Ruokinta

Tarhalla koirat syövät kuivamuonaa, joita tarha saa lahjoituksena eli merkki saattaa vaihdella lähes päivittäin. Tästä, madotuksesta ja matkan aiheuttamasta stressistä johtuen koirilla voi usein olla ripulia heidän saapuessaan. Vatsan tasapainon löytymisen nopeuttamiseksi voi antaa koirille tarkoitettua maitohappobakteeria, joita voi ostaa apteekeista tai lemmikkitarvikeliikkeistä. Yhdistys suosittelee aina antamaan koirille viljatonta ruokaa, koska useat koirat ovat viljalle yliherkkiä. Mahan tasapainon löytymiseksi voi antaa koiralle keitettyä

riisiä sekä maustamatonta ja kypsennettyä kanaa pieninä annoksina useaan otteeseen päivässä. Mikäli haluat vinkkejä ruokintaan tai ruoan valintaan, yhdistys auttaa mielellään.

Liikunta

Tarhalla koirat pääsevät lenkille kerran viikossa ja muuten ovat suljettuina aitauksiinsa/kenneleihinsä, tästä johtuen alkuun koiran yleiskunto ja lihakset voivat olla huonossa kunnossa. Alkuun suositeltavaa on lähteä liikkeelle rauhallisesti ja lyhyin kävelylenkein, josta asteittain lenkin pituutta tai rasittavuutta voi lisätä. Koiraa ei tulisi päästää missään nimessä vapaaksi aitaamattomalla tai matala-aitaisella alueella alkuaikoina, kun koira ei vielä tunne ympäristöään eikä ole luonut vielä luottamussidettä omistajaansa. Mikäli koira tuntuu epävarmalta lenkkeillessä ja säikyltä, on hyvä käyttää valjaissa turvaremmiä karkaamisen estämiseksi ja vielä tämän lisäksi pantaa eli ulkoilutusta kahdella erillisellä hihnalla. Yhdistys voi antaa vinkkejä oikeanlaisten ulkoiluvarusteiden löytymiseksi.